Надица Битољану

Претседател на жири

Професор по класичен балет и историја на уметност во Државниот Музичко-балетски училишен центар ,,Илија Николовски - Луј во Скопје. Шеф е на Балетскиот оддел од 2002 год. Успешно организира и реализира бројни настапи, концерти, тв. емисиии и гостувања. Иницијатор е за отварање на насока за современ балет и активно учествува во реализација на истата во 2004 год. со изработката на плановите и програмите по сите стручни предмети. Со свои ученици учествува на професионални балетски натпревари каде освојува награди и признанија. Со стручни трудови учествува на советувања, трибини, семинари во Македонија, Србија, Бугарија, Грција, Франција и Германија. Се занимава и со балетска критика пишувајќи за “Нова Македонија“, “Време“, “Утрински весник“.
                                                                                     

ДМИТРИЈ КАЈГОРОДОВ

Професор и кореограф, заслужен уметник на културата на Украина, директор на киевскиот колеџ за кореографија, генерален директор на театарот “Млад балет“ во Киев.

Борис Акимов

Народен артист на СССР, лауреат на Државната премија на СССР, педегог-репетитор на Бољшој театар на Русија, уметнички директор на МХУ при МГАТТ "Гжељ".
 
 

Тања Вујисиќ Тодоровска

Тања Вујисиќ Тодоровска, Скопје, Македонија
Првенка на балетот на "Македонска Опера и Балет", Репетитор во "Македонска Опера и Балет", Професор м-р на катедрата за балетска педагогија на "Факултетот за музичка уметност" при Универзитетот "Св. Кирил и Методиј", Шеф на катедрата за балетска педагогија.

Марина О'Нил - Спенсер

Директот на "Young Ballet Academy" од Лондон/Цирих/Рапало. Завршува балет на Академијата А.Ј. Ваганова во класата на Л. Коваљева и Н. Дудинскаја. Поранешна солистка на Санкт Петербуршкиот државен балетски театар Борис Ејфман. Носител на златен медал од "Кафка", Прага. Прогласена за најдобар кореограф во Европа за 2008 година во Барселона. Член на UNESCO.